Layakkah Aku Untuk Terus Berada Di Atas Jalan Ini?

Thursday, December 29, 2011

Sekadar Menghias

8:04 AM Posted by freezer_91 1 comment


Kita semua melalui satu proses di mana setiap hari yang mendatang akan bertambahlah umur kita dan semakin pendeklah jarak kita dengan kematian. Tidak ada siapa yang boleh menjangka apa yang akan berlaku esok, mungkin kita boleh mengagak tetapi hanya Allah sahaja yang menentukan kehidupan ini. Mungkin kadang-kadang kita merasakan kita amat lemah dan tidak mampu melakukan sesuatu tugasan itu, tetapi dengan izin Allah, kita boleh buat perkara tersebut. Namun, ada yang merasakan dirinya amat besar, dirinya amat kuat, mampu melakukan semua perkara, tetapi dia gagal dalam hidupnya.

Tatkala berada di zaman sekolah rendah dahulu, ada kawan-kawan kita yang selalu mendapat nombor satu, nombor dua mungkin, boleh dikatakan sebagai 'top student'. Akan tetapi bukan semua yang mampu untuk meneruskan keberjayaan mereka sehingga ke hari ini.

“Maka (fikirkanlah) adakah orang yang dihiaskan kepadanya amalan buruknya (oleh syaitan) lalu dia memandangnya baik, kerana sesungguhnya Allah menyesatkan sesiapa yang dikehendakiNya, dan dia juga memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Oleh itu, janganlah kamu membinasakan dirimu (Wahai Muhammad) kerana menanggung dukacita terhadap kesesatan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka kerjakan”
[QS. Fatir, 35:8]

Dalam agama Islam, antara perkara besar yang ditekankan adalah perkara yang dinamakan tawakkal. Iaitu kita bergantung kepada Allah S.W.T. Manusia disuruh berusaha tetapi manusia kena yakin bahawa di atas segalanya adalah kuasa Allah S.W.T.


"...Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya, dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya...."
[QS. at-Talaq, 65:2-3]

Ayat ini kita selalu nampak di kedai-kedai mamak, yakni ayat seribu dinar. Rezeki ada dimana-mana sahaja, mungkin tatkala kita bercakap tentang rezeki, kita hanya nampak sebuah pekerjaan di mana mempunyai gaji yang besar. Namun, adakah kita sedar bahawa kita dapat makan itu adalah satu rezeki yang Allah berikan. Mungkin Allah berikan kurnia dalam hidup kita walaupun tatkala kita berfikir, kita tidak akan mampu memilikinya dengan kadar kebijaksanaan dan kekuatan kita. Kerna Allah adalah Maha Memberi Rezeki.

Cukuplah Allah bagi diri kita semua ini. Suka ingin berkongsi mesej yang diterima dari beberapa orang sahabat pada hari lahir yang lepas.


“Ya Hayyu, Ya Qayyum, (Wahai Tuhan Yang Maha Hidup & Maha Berdiri). Dengan rahmatMu aku memohon pertolongan. Baikilah urusanku semua sekali, janganlah Engkau serahkan nasibku kepada diriku sendiri, walau hanya sekelip mata.”
[Hadis Riwayat an-Nasaie]


"Hari ini adalah hari lahirmu, hari ini bertambah lagi usiamu, hari ini bertambah jua tanggungjawabmu, hari ini akan menjadikan dirimu lebih matang dek ujian yang akan mendatang. hari ini akan menjadi saksi ketabahan dirimu melambung onak dan duri. Hari ini allah telah memendekkan lagi jarakmu dengan-Nya. Semakin berkurang tempoh untuk beramal, semakin kubur mempersiap tempat untukmu. Semakin bersedia malaikat maut datang menjemput, semakin dekat masa amalan dapat dihitung dan semakin hampir haruman Firdausi atau azabnya Jahannam."

"Mereka yang menyahut seruan Allah (agar meneruskan jihad) setelah mengalami luka-luka (dalam peperangan Uhud), bagi mereka yang berbuat baik (mentaati Allah dan Rasul) dan bertaqwa mendapat ganjaran yang besar. Mereka ialah orang-orang yang apabila diberitahu; bahawa musuh sedang berkumpul untuk memerangi kamu, maka takutlah kepadanya. Tiba-tiba iman mereka bertambah dan mereka berkata; "Cukuplah Allah (yang menolong kami) dan sebaik-baik yang kami bertawakkal kepada-Nya"[QS. al-Imran, 3:172-173]

Kita punya kehidupan, kita tidak boleh menjangka apa yang akan berlaku di masa hadapan. Bertawakkallah. Ada kadangkala Allah uji hidup kita, namun ingatlah, cukuplah Allah yang menolong kita semua. Dan apabila kita lihat, sampai satu saat kita lalui masalah tersebut bagai air yang mengalir laju sahaja. InsyaAllah.


-freezer_always-
-7.54 a.m.-
-29/12/2011-

Aku mencari hatiku yang hilang...


haha, jeng jugak aku nih..haha, mslh sggh klu dei tgk bnda ni gk..haha


sneak peek, tak tahu la bile nak siap video nih, kekeringan idea, baru 4 minit siap, target 10 minit lebih, hahaha...=="

Saturday, November 12, 2011

Monday, September 5, 2011

Kejayaan Itu

3:26 AM Posted by freezer_91 1 comment
Bukan saja-saja Allah meletakkan anda dalam bidang itu...
Bukan saja-saja Allah mengurniakan anda kepakaran itu...
Bukan saja-saja Allah memasukkan kelemahan itu...
Bukan saja-saja Allah memberikan ujian sebegitu...
Bukan saja-saja Allah membiarkan anda mengemudi dalam keadaan sebegitu...


Melainkan Allah Tahu anda akan memberikan sesuatu dalam bidang itu...
Melainkan Allah Tahu anda bakal membiakkan ilmu-ilmu itu...
Melainkan Allah akan temukan anda dengan insan yang ikhlas membantu...
Melainkan Allah mahu menguatkanmu...
Melainkan Allah mahu anda tahu betapa tingginya kasih sayang-Nya padamu...






Success is really about being ready for the good opportunities that come before you. It is not to have a detailed plan of everything that you are going to do. You cannot plan innovation or inspiration, but you can be ready for it, and when you see it, you can jump on it...


-Eric Schmidt-






-freezer_always-
-5/9/2011-
-3.21 a.m.-


It is too easy for me...

Saturday, August 13, 2011

Connected

5:55 AM Posted by freezer_91 No comments

Connected...
Everything in life is connected somehow. You may have to dig deep to find it but its there. If something bad happen to you, it will somehow connects back with your life and your community. The faces in certain places maybe different, but the situation is still the same.

Look at how things are different yet somehow everything is still in someway similar. Everthing connects together to form the balance of life, to mantain structure of our community. Change is and always will be inevitable, but everything is connected, and all the moments and times in your life will come back around again. You just might find yourself on the other side of the coin. Things are always changing, it is only you who can decide whether you want to change or not. we as community will always support you.


-freezer_always-
-5.52 a.m.-
-13/8/2011-

You do not know until you try...

Ramadhan Is Here

5:47 AM Posted by freezer_91 No comments


Saje2 nak buat...huuuu..

Masih tak terlambat lagi rasanya untuk mengucapkan selamat berpuasa..!!!



-freezer_always-
-5.43 a.m.-
-13/8/2011-

Setiap daripadanya adalah hikmah...

Thursday, August 11, 2011

Jangan Pernah Menyerah

12:57 AM Posted by freezer_91 No comments



Kadangkala aku terfikir mengapakah perkara itu seringkali bermain di benak fikiranku.

Sampai sekarang, masih lagi belum dapat dilupakan. 

Tolonglah aku untuk melupakannya...hurmm...



-freezer_always-
-12:53 a.m.-
-11/8/2011-

Fasa pertama sudahpun berlalu, apakah yang engkau telah lakukan?

Saturday, July 23, 2011

Untuk Kedua-duanya

3:56 PM Posted by freezer_91 3 comments
Untuk Suamiku,

Pernikahan atau perkahwinan,
Menyingkap tabir rahsia..
Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah,
Apalagi secantik Zulaikha..

Justeru,
Isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita, menjadi Solehah....
Pernikahan atau perkahwinan,
Mengajar kita kewajiban bersama,
Isteri menjadi tanah,
Kamu langit penaungnya,
Isteri ladang tanaman
Kamu pemagarnya,
Isteri kiasan ternakan
Kamu gembalanya,
Isteri adalah murid,
Kamu mursyidnya,
Isteri bagaikan anak kecil,
Kamu tempat bermanjanya..
Saat Isteri menjadi bisa,
Kamulah penawarnya,
Seandainya isteri tulang yang bengkok,
Berhatilah meluruskannya..
Pernikahan atau perkawinan,
Menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa..
Untuk belajar meniti sabar dari ridha Allah SWT..
Kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana,
Justeru ......
Kamu akan tersentak dari alpa,
Kamu bukanlah Rasullulah,
Pun bukan pula sayyidina Ali Karamallahhuwajhah,
Cuma suami akhir zaman,
Yang berusaha menjadi soleh...
Amin...


Untuk Isteriku,

Pernikahan atau perkawinan,
Menyingkap tabir rahsia..
Suami yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Muhammad saw,
Tidaklah setaqwa Ibrahim as,
Pun tidak setabah Ayub as,
Ataupun segagah Musa as,
Apalagi setampan Yusuf as...

Justeru suami hanyalah lelaki akhir zaman,
Yang punya cita-cita,
Membangun keturunan yang soleh,
Pernikahan atau perkawinan,
Mengajar kita kewajiban bersama,
Suami menjadi pelindung,
Kamu penghuninya,
Suami adalah nahkoda kapal,
Kamu navigatornya,
Suami bagaikan anak yang nakal,
Kamu adalah penuntun kenakalannya,
Saat suami menjadi raja,
Kamu nikmati anggur singgasananya,
Seketika suami menjadi bisa,
Kamulah penawar ubatnya,
Seandainya suami mulutnya lancang,
Sabarlah memperingatkannya..
Pernikahan atau perkawinan,
Mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa..
Untuk belajar meniti sabar dari ridha Allah SWT..
Kerana memiliki isteri yang tidak segagah mana,

Justeru ......
Kamu akan tersentak dari alpa,
Kamu bukanlah Khadijah,
yang begitu sempurna di dalam menjaga,
Pun bukan pula Hajar,
yang begitu setia dalam sengsara..
Cuma wanita akhir zaman,
Yang berusaha menjadi solehah...

Amin...


-credit to Mr. Askar dan isterinya, Sylvia-

dhla 2 2 amik phd sama2...aishhh...terasa indah pabila melihat yang halal...



-freezer_always-
-23/7/2011-
-3.52 p.m.-

Be gentlemen!!!

Wednesday, July 20, 2011

Gadis Itu

1:45 PM Posted by freezer_91 1 comment
 Gadis itu
Wajahnya berona NUR IMAN,
Mahkotanya dilitupi tanda KEHORMATAN.
Maruah diri dipagari dengan KESOPANAN,
Dialah puteri indah RUPAWAN.
Tika gadis lain sibuk menghiasi diri,
Dia hias NUR ILAHI pada WAJAHNYA,
Tika gadis lain sibuk mencari SANG PUTERA,
Dia selesa bersama cinta-Nya.
Tika gadis lain sibuk BERMADAH PUJANGGA,
Dia tekun dengan BAIT kata TUHANnya..
Tika gadis lain menangisi pemergian ARJUNA,
Dia tangisi KEHINAAN DIRI sebagai hamba..
Gadis itu seperti MAWAR BERDURI,
INDAH dipandang namun sangat sukar untuk DIPEGANG,
MULIANYA kerana KETAQWAAN..
Cantiknya kerana keperibadian AKHLAK MULIA..

~shauqi afhrah~





haha...demam baitulmuslim nampaknya di UTP...^_^


-freezer_always-
-20/7/2011-
-1.45 p.m.-

Presentation oh presentation...

Sunday, July 10, 2011

Teguhkanlah Aku

1:48 AM Posted by freezer_91 No comments

"Ya Allah, Rabb Jibril, Mikail, dan Israfil. Wahai Pencipta langit dan bumi. Wahai Rabb yang mengetahui hal-hal yang ghaib dan nyata, Engkau yang menghukumi di antara hamba-hamba-Mu dalam perkara yang mereka perselisihkan. Tunjukkanlah aku, dengan seiin-Mu, pada kebenaran dalam perkara yang mereka perselisihkan. Sesungguhnya Engkau menunjukkan jalan yang lurus bagi orang-orang yang Engkau kehendaki."




-freezer_always-
-3.00 a.m.-
-10/7/2011-

Inilah kehidupan selagi mana ia dunia...

Wednesday, July 6, 2011

Monday, June 27, 2011

The Great Leader

7:14 PM Posted by freezer_91 No comments
-a picture by DennisChunga of deviantart-


No one, not even his closest rivals or even his bitterest enemies, will deny that the Great Leader has earned his place in the history books.

Under The Great Leader, the country grew strong and proud. It became an economic powerhouse, with buildings that marveled the world and industries that brought goods to every corner of the world. The Great Leader built superhighways, among the best in the world, that spanned the width and breadth of the country. The Great Leader built magnificent stadiums that hosted world-class events and brought athletes competing from across the globe. The Great Leader helped create the country’s first national car, the people’s car, the pride of the nation and a symbol that the Great Country had earned its place among the advanced nations of the world.

Indeed, there was nothing the Great Country could not do. And there was nothing the Great Leader could do wrong, for he was the symbol of the nation’s virtue, strength and greatness, for he was the nation and the nation was he. The Great Leader gave the people a pride once more in the Great Country.

But such pride came with a terrible price.

For in his quest for greatness, the Great Leader and the Great Country lost their way. Greatness that provided the people with abundance left their souls in want. Greed poisoned men’s souls, muting them to servile submission and blinding them to ruthless cruelty.

The rot set in and the Great Leader gradually dismantled, piece by piece, day by day, the basic principles of justice, freedom and democracy, and replaced it with a system that owed allegiance to the Great Leader and the Great Leader alone. And the Great Leader seduced the people and held complete power.

All forms of democratic opposition and dissent were swept away. They used the secret terror police to shame, suppress, blackmail and terrorise all criticism of the Great Leader. They vilified or banned books or newspapers they disliked. They bred a contempt for democracy, a hatred for free expression and they scorned independent thought. And they bred a rabid devotion to the Great Country and a blind loyalty to the Great Leader.

And they built a propaganda monster that swallowed whole the independent media and threw up endless images of the greatness and power and success of the Great Country, and the greatness and power and wisdom of the Great Leader.

And the Great Leader screamed and shouted that the Great Enemy was all around the Great Country and inside the Great Country. And the Great Enemy wanted nothing less than the complete destruction the greatness of the Great Country and the Great Leader. And the Great Enemy was the West, the Jews, the dissidents. Beware the Great Enemy, for he is the enemy of the Great Leader! Fight the Great Enemy, for he is inside and outside the Great Country!

And the Great Leader made the good judges weak and the good laws impotent, the bad judges strong and the evil laws stronger. And around the Great Leader gathered sycophants, flunkies and toadies - men without courage, men without conscience - but full of praise, awe and loyalty to none but the Great Leader. And the rich and the greedy gathered around the Great Leader and praised his strength and lauded his wisdom as their snouts plunged into the ever-flowing trough of prosperity.

And dissent does not flourish on prosperity. And the Great Leader appealed to the people’s baser instincts - unsatiable greed, arrogant pride - and he used their weakness, their fears, their insecurities. And he was successful only because the people were willing to be used, willing to be led. And they gazed at the superhighways, and the magnificent stadiums and the towering monuments as they tried to close their ears to the cries from the prisons and the shouts from the streets.

But there was a testing time for the Great Leader when his Second-in-Command dared to question and dared to want to lead. And the sycophants, flunkies and toadies shamed and vilified that Second-in-Command - he was a homosexual, a traitor, a spy, he was the Great Enemy! And the Great Leader destroyed him, and destroyed his followers. And this was the beginning of the end for the Great Leader, for a kind of madness set in, for the Great Leader believed there was none greater than him, there was nothing the Great Country could not do and there was nothing the Great Leader could do wrong. And this madness made the Great Leader commit more acts of madness and he drove his Great Country into the ultimate madness.

And the Great Leader plunged himself and his country to utter destruction and oblivion.

And that is how the history books shall always remember that Great Leader.




And the Great Leader is Adolf Hitler...




p/s : just sharing from one of my google group...




-freezer_always-
-7.12 p.m.-
-27/6/2011-


Bersalah...

Saturday, June 18, 2011

New Face

7:20 PM Posted by freezer_91 No comments
-a picture by ~ponter of deviantart-


Bertukar nampaknya wajah blog, untuk sementara sahaja, trying to create a new template for my blog...^_^


-freezer_always-
-7.20 p.m.-
-18/6/2011-

Kemalasan melanda...

Friday, June 17, 2011

Kepenatan

3:11 AM Posted by freezer_91 No comments



Just a simple update, dah lame tak update blog ni, nak meng-update la sikit2.

Struggle to finish Kem Wajadiri Nasional Montaj, 1 minutes done, 3 minutes to go...aja aja!!!


-freezer_always-
-3.08 a.m.-
-17/6/2011-

Kesepian dalam memburu...

Monday, May 30, 2011

Inilah Realitinya

7:17 PM Posted by freezer_91 1 comment
Drpd Abu Sa’id Al-Khudri r.a. berkata,

Bahawasanya Rasulullah saw. bersabda, "Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka.”

Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang kau maksudkan?”

Nabi saw. menjawab, “Siapa lagi kalau bukan mereka".

[H.R. Muslim]





-freezer_always-
-30/5/2011-
-7.17 p.m.-

Di manakah kita semua tinggal...

Cinta Itu Indah

7:01 PM Posted by freezer_91 1 comment


Janganlah engkau sesekali untuk mengotori cinta itu. Perbaikilah dirimu, nescaya yang terbaik akan datang padamu...



-freezer_always-
-30/5/2011-
-7.00 p.m.-

No matter how deep they maybe...

Thursday, May 26, 2011

Andai Sahaja Ku Bisa Memilikinya

8:50 PM Posted by freezer_91 4 comments
-a picture by ~esatriadi of deviantart-


Kisah 1:
Lelaki ini adalah think tank di dalam Perang Khandaq. Di Madinah, seorang muslimah telah mengambil hatinya. Bukan sebagai kekasih, tetapi sebagai pilihan hati. Pilihan menurut perasaan yang halus dan suci, pilihan untuk dinikahinya.

Tetapi Madinah adalah tempat yang asing baginya. Madinah memiliki adat, bahasa, dan wajah-wajah yang belum begitu dikenalinya. Pemuda itu berfikir, melamar seorang gadis tempatan tentu menjadi urusan yang pelik bagi seorang pendatang.

Mestilah perlu ada seorang yang akrab dengan tradisi di Madinah berbicara untuknya dalam khithbah…
Maka pemuda ini menyampaikan isi hatinya kepada sahabat Ansar yang dipersaudarakan kepadanya, Abu Dharda’.

“Subhanallah, walhamdulillah ..”, girang Abu Dharda’ mendengarnya.

Maka setelah dilakukan segala persiapan, beriringanlah kedua sahabat itu menuju ke sebuah rumah di penjuru kota Madinah.

Rumah seorang wanita yang solehah lagi bertaqwa.

“Saya adalah Abu Dharda’ dan ini adalah saudara saya, Salman seorang Parsi. Allah telah memuliakannya dengan Islam dan dia juga telah memuliakan Islam dengan amal dan jihadnya. Dia memiliki kedudukan yang utama di sisi Rasulullah SAW, sehingga baginda menyebut beliau sebagai ahli baitnya. Saya datang untuk mewakilisaudara saya ini melamar puteri anda untuk disunting”, fasih Abu Dharda’ menutur bicaranya.

“Adalah satu penghormatan bagi kami menerima anda berdua, sahabat Rasulullah yang mulia. Dan adalah penghormatan bagi keluarga ini bermenantukan seorang sahabat Rasulullah yang utama. Akan tetapi hak menerima ini sepenuhnya saya serahkan pada puteri kami”. Tuan rumah memberi isyarat kea rah hijab yang di belakangnya sang puteri menanti dengan penuh debaran.

“Maafkan kami kerana terpaksa berterus terang”, kata suara lembut itu. Ternyata sang ibu yang berbicara mewakili puterinya. “Tetapi kerana anda berdua yang datang, maka dengan mengharap redha Allah saya menjawab bahawa puteri kami menolak pinangan Salman. Namun jika Abu Dharda’ juga memiliki urusan yang sama, maka puteri kami telah menerima pinangan itu.”

Jelas sekali. Sikap terus terang yang begitu mengejutkan, ironi dan indah! Sang puteri lebih tertarik kepada pengantar daripada pelamarnya!

Ya, memang mengejutkan dan ironi. Apa yang indahnya?? Yang indahnya adalah reaksi Salman. Bayagkan sebuah perasaan, di mana cinta dan persaudaraan bergejolak berebut tempat di dalam hati.

“Allahu Akbar!!” seru Salman. “Semua mahar dan nafkah yang telah ku sediakan akan aku serahkan kepada Abu Dharda’, dan aku akan menjadi saksi pernikahan kalian!”

Cinta memang tak harus memiliki…


Kisah 2:
Lelaki ini adalah sebaik-baik raja. Pemerintah selepas Khalifah Ali bin Abu Talib. Hatinya bergetar dan ia tahu dia telah jatuh cinta.. Pada seorang muslimah solehah, iaitu rakyatnya sendiri. Tiada ada yang istimewa pada wanita itu dari segi kecantikannya. Namun itu lah yang membuatnya jatuh cinta. Maka dengan kekuasaanya ia menikahi wanita itu.

Tapi dia tidak tahu yang dia tak pernah mampu menikahi hati wanita itu. Wanita itu telah melatakan hatinya pada pemuda desanya. Hingga di keheningan malam di 1/3 terakhir, terdengarlah olehnya bait-bait puisi dalam lantunan doa. Tentang kerinduannya pada pemuda desa itu.

Dia sedar. 

Ini adalah deklarasi jiwa isterinya. “Aku Tak Mencintaimu”

Maka dengan berat hati. Dia menceraikan isterinya.Lelaki ini adalah Muawiyyah bin Abu Sufyan. Duta pertama dari Rasulullah SAW yang datang dan melaporkan keadaan Kepulauan Nusantara kepada Nabi SAW

Cinta memang tak harus memiliki…


Kisah 3:
Lelaki ini adalah ideologi Ikhwanul Muslimin. Orang nombor dua yang sangat berpengaruh setelah Hasan Al-Banna, pada harakah itu. Dia adalah lelaki soleh. Dulu dia pernah jatuh cinta pada gadis desanya. Namun gadis desa itu menikah. 3 tahun setelah lelaki ini pergi belajar ke luar negeri untuk belajar. Hal ini membuat ia sedih namun ia tidak mahu larut dalam kesedihannya.

Kisah cintanya mulai dari awal lagi. Ia kemudian jatuh hati pada wanita Cairo. Meskipun tidak terlalu cantik, ia tertarik pada gelombang unik yang keluar dari sorot mata wanita tersebut.

Tapi pengakuan bahawa gadis tersebut pernah menjalin cinta dengan lelaki lain, membuat runtuh cinta lelaki ini.

Dia hanya ingin wanita yang benar-benar perawan, baik fizikal mahupun hatinya. Akhirnya ia membatalkan niatnya menikahi gadis tersebut. Hal ini membuat lelaki itu sedih cukup lama….

Sampai kemudian ia putuskan untuk menerima kembali wanita tersebut. Namun apa yang terjadi? Ditolak. 

Inilah yang kemudian membuat lelaki itu menulis roman-roman kesedihannya. Yang luar biasa adalah, lelaki ini sedar dirinya berada dalam alam realiti. Bukan dalam dunia ideal yang indah dan ideal. Kalau cinta tidak mahu menerimanya, biarlah ia mencari sumber kekuatan lain yang lebih hebat dari cinta. “Allah”.

Kekuatan itulah yang kemudian membawanya ke penjara selama 15 tahun. Menulis karya agungya Tafsir “Fi Zilaalil Qur’an”. Dan syahid di tiang gantungan. Sendiri!!! Tidak ada air mata, tidak ada kecupan, tidak ada sentuhan wanita. Benar-benar sendirian!!

Lelaki ini adalah Sayyid Qutb.
Lelaki yang Allah Maha Tahu. Bahawa dirinya lebih dihajatkan langit. Daripada wanita bumi. 

Cinta memang tak harus memiliki…



Pada Salman,

Pada Mu’awiyyah,

Pada Sayyid Qutb,

Kita belajar bahawa cinta itu harus diletakkan di tangan, bukan di hati kerana sebelum akad diucapkan, tidak ada hak pada dirimu akan wanita yang engkau cintai itu!!!

Engkau hanya punya doa dan ikhtiar. Selanjutnya biarlah Allah yang menentukan akhir kisah kita. Tiada air mata untuk mengenang kegagalan cinta mereka. Yang ada hanyalah air mata dalam doa-doa mereka. Semoga Allah memberikan gantinya yang lebih baik. Lebih dari segala-galanya jika dibandingkan dengan wanita itu.



-freezer_always-
-26/5/2011-
-9.00 p.m.-

Tunggulah diriku...

Monday, May 16, 2011

Tension

3:14 AM Posted by freezer_91 No comments




p/s : must get my own rig before July!!!

-freezer_always-
-3.13 a.m.-
-16/5/2011-

Cannot be others, try to be myself...

Sunday, May 15, 2011

Two Wolves Inside Us

6:44 AM Posted by freezer_91 No comments
-a picture by ~wolfkid14 of deviantart-




One evening an old man told his son about a battle that goes on inside people. 


He said, 


“Son, the battle is between 2 wolves inside us all. One is evil - it is anger, envy, jealousy, sorrow, regret, greed, guilt, lies, and ego. The other wolf is good-it is joy, peace, love, serenity, humanity, kindness, faith, compassion, truth and hope.” 


The son asked his father. “Which wolf wins?” 


The old man replied “The one you feed.”





-freezer_always-
-6.40 a.m.-
-15/5/2011-


Im gonna think big...

Sunday, May 8, 2011

Suatu Hari Nanti

3:39 AM Posted by freezer_91 1 comment



-freezer_always-
-8/5/2011-
-3.38 a.m.-

Material & Energy Balance For The Win!...

Saturday, May 7, 2011

Today's Words

8:00 PM Posted by freezer_91 1 comment
-a picture by ~Reditelj of deviantart-




de·ter·mi·na·tion
n. The act of making or arriving at a decision.


ef·fort
n. A vigorous or determined attempt.


nev·er                        +                give up
adverb. notever.                     to surrender.


tawak-kal
depending on Allah.






-freezer_always-
-7/5/2011-
-8.00 p.m.-


Mencuba untuk menjadi satu...

Tuesday, May 3, 2011

KLIBF 2011

3:06 AM Posted by freezer_91 1 comment


Alhamdulillah, buat kesekian kalinya pergi ke KLIBF, after 2009, 2010, n now 2011!!~
Tak banyak berubah btw...:)




-freezer_always-
-3/5/2011-
-3.05a.m.-

Aku kesesatan...

Friday, April 15, 2011

45% To Go

3:09 AM Posted by freezer_91 4 comments



45% to go!!!

currently doing corporate montage for neo synergy training centre




-freezer_always-
-3.07 a.m.-
-15/4/2011-

Kerja tidak semestinya ditangguhkan...